Toon menu

activiteiten archief

7 november: Symposium over Darmbacteriën (het microbioom) en hun invloed op chronische ziekten

Op donderdagavond 7 november organiseerde het Patiënten Contact Groene Hart (PCGH) in samenwerking met het Groene Hart Ziekenhuis een symposium met het onderwerp:

‘Darmbacteriën (het microbioom) en hun invloed op chronische ziekten’.

Lees hier het programma.

 

10 oktober 2019: Symposium over gezonde leefstijl bij reuma

In het kader van Wereld Reuma Dag organiseerden Reumavereniging Gouda e.o. en het Netwerk Reuma en Artrosezorg een symposium over ‘gezonde leefstijl’.

Wat houdt deze inmiddels populaire term in? Het gaat om gezonde voeding, voldoende bewegen en ontspannen. Is het moeilijk om een gezonde leefstijl vol te houden? Of saai? Of ongezellig? Verschillende sprekers gaan hier op in. In de pauze is er een informatiemarkt, zodat u na afloop precies weet bij welke organisaties u terecht kunt met uw vragen over (uw) gezonde leefstijl in relatie tot reuma.

Lees hier het verslag van het Symposium.

 

Jubileumfeest  op 10 november 2018

Op zaterdag 10 november gaan we vieren dat de Reumavereniging Gouda e.o. 35 jaar bestaat!

Reserveer deze dag alvast in je agenda!

Toke de Frankrijker heeft zich gemeld en leidt de werkgroep, die dit feest organiseert. Het wordt een leuk programma! Wil je mee-organiseren en meedoen? Laat het weten!

 

“Uit met reuma de zomer in”, 1 juni 2018

Een kleine groep mensen met reuma heeft vorig jaar gezellig gezamenlijk gegeten in de Chocoladefabriek in Gouda, onder het motto “uit met reuma”. En bijgepraat over van alles, o.a. over leven met reuma. Dat was zeker voor herhaling vatbaar. Daarom volgt vrijdagavond 1 juni een tweede gezellig samenzijn met een hapje en een drankje, aanvang tussen 18.00 uur en 18.30 uur, om de zomer goed in te luiden. Kosten zijn voor eigen rekening, maar de gezelligheid en alle onderlinge uitgewisselde tips zijn gratis. Lidmaatschap van de reumavereniging is niet vereist, reuma hebben wel. Locatie is wederom de Chocoladefabriek. Je kunt je opgeven via info@reumagouda.nl. Dan wordt er een plekje voor je gereserveerd.

 

Presentatie jubileumglossy “Reuma in het Groene Hart” en ALV, 22 maart 2018

Om 19.00 start de feestelijke presentatie van de ‘jubileumglossy’. Ter gelegenheid van het 35jarig bestaan van de vereniging dit jaar hebben vrijwilligers diverse interviews gehouden met mensen met reuma in het Groene Hart en met enkele zorgverleners waar je wellicht niet direct aan zou denken. Resultaat is een bijzonder eenmalig tijdschrift dat op deze avond zal worden gepresenteerd aan wethouder Corine Dijkstra (onder voorbehoud), aan alle mensen die eraan hebben meegewerkt en aan alle aanwezigen.  Renate Visser, zelf een van de vrijwilligers die meewerkten aan het tijdschrift, en bekend van Gouda TV, zal dit stuk van de avond leiden. Uiteraard is er koffie, thee en wat lekkers bij en is er volop gelegenheid het blad door te kijken en gezellig na te praten.

Plaats: De Chocoladefabriek (bibliotheek) aan Klein Amerika in Gouda, Steenlandzaal

Tijd: 19.00-20.15 uur

Kosten: gratis

Toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in reuma en wat daarbij komt kijken.

 

Symposium “de powerpatient” ism PCGH, GHZ en Sport.Gouda, 22 februari 2018

Sinds pakweg 2 jaar neemt de reumavereniging deel aan bijeenkomsten van het (PCGH). Dit is een informeel netwerk van allerlei patientenorganisaties die werkzaam zijn in (een deel van) het Groene Hart. Hoe maak je jezelf sterk als patient? Wil Konings schreef er een boek over en sprak erover op het symposium in het Groene Hart Ziekenhuis op donderdagavond 22 februari. Er waren ongeveer 50 mensen aanwezig. Tevens werd er gezamenlijk bewogen met een fysiotherapeut en werd de winnaar van de schrijfwedstrijd ‘bewegen doet me wat’bekend gemaakt.  Voor de ervaringsverhalen van de schrijfwedstrijd zie www.pcgh.nl

 

Schrijfwedstrijd PCGH, 1 oktober tot en met 15 januari 2018

Als een van de deelnemende organisaties aan het PCGH (Patiënten Contact Groene Hart) organiseerde de Reumavereniging mee aan een schrijfwedstrijd. Bedoeld voor iedereen met een chronische aandoening en woonachtig in het Groene Hart. Het Groene Hart Ziekenhuis en Sport.Gouda werkten eraan mee. . Thema: “bewegen doet me wat”. In de jury van de lopende schrijfprijs zaten Hanneke Leroux, de Goudse stadsdichter, Joop Hazenbroek van Sport.Gouda, Agnes Spuij van MS vereniging Zuid-Holland Oost) en Yvonne Balvers, voorzitter van onze Reumavereniging.

 

De juryleden met in het midden prijswinnaar Stefanie

 

vrijwilligerslunch, 4 november 2017

Alle vrijwilligers die in 2017 iets voor de vereniging hebben gedaan, van bestuurslid tot vaste hulp bij het zwemmen, van blogger tot contactpersoon, kregen persoonlijk een uitnodiging voor deze gezellige lunch in de Kleischuur in Gouda. Er werd getafeld, gepraat én er werd vast nagedacht over hoe het komend jubileum met alle leden te vieren.

 

 

symposium ‘App je reuma?!’, 12 oktober 2017

Reumavereniging Gouda e.o. en Netwerk Reuma en Artrosezorg organiseerden dit symposium over zelfmanagement en eHealth. Sprekers waren

  • Maud van der Schoot, reumatoloog GHZ, over hoe je consult voor te bereiden.
  • Margot Walter, verpleegkundig specialist intensieve zorg Erasmus MC over de app van het Erasmus MC  voor het leven met reuma. 
  • Gelske Nederlof van het GHZm afgdeling marketing en communicatie over ontwikkelingen in het GHZ voor (chronische) patiënten’
  • Dance for Health verzorgde een beweegmoment
  • Ellen Fons, consulent en coach Sociale Netwerkversterking, MEE Midden-Holland vertelde over hoe hulpmiddelen aan te vragen
  • Mirjam van Peet, ergotherapeut Goudenhart besprak hoe richting te geven aan een actieve dag.
  • Dagvoorzitter was Yvonne Balvers van Reumavereniging Gouda e.o.

 ‘Uit met reuma’, 22 juli 2017

Er is lekker bijgekletst én serieus gepraat onder het genot van een borrel en aansluitend een diner. Het eerste drankje was op kosten van de reumavereniging, het diner voor eigen rekening. De deelnemers vonden het zeker voor herhaling vatbaar. Dus wordt vervolgt!

Creatieve workshop voor leden 19 mei 2017

Tijdens het beschilderen van een keramieken object werd er gepraat over het weer en hobbies en over acceptatie, over pijn en over hoe je met je reuma omgaat. Leerzaam op veel manieren. En gaandeweg werden er leuke dingen gemaakt. En wat schilder je dan als je de ziekte van Bechterew hebt? Juist: je ruggegraat met n hartje! Plaats was keramiekatelier De Zwaan in Gouda.

 

Algemene Ledenvergadering met workshop Yoga 27 maart 2017

Op maandagavond 27 maart 2017 was er eerst tijd voor de Algemene Ledenvergadering (ALV), daarna voor een workshop yoga. Carolien Tuijthof, yogadocente vertelde wat over yoga en daarna werd er geoefend, op de stoel.

Workshop Dance for Health 21 maart 2017

Dance for Health is bewegen met dans, speciaal opgezet voor iedereen met een vorm van reuma, MS of Parkinson. Op dinsdagmiddag, in ‘De Balzaal’ in de voormalige Willem Alexander Kazerne (Groen van Prinsterersingel 44) in Gouda probeerden 30 mensen deze nieuwe activiteit. 
Dance for Health combineert kennis en ervaring uit de moderne dans, klassiek ballet en fysiotherapie. In de lessen wordt met dans, muziek en verbeeldingskracht gewerkt aan balans, flexibiliteit, kracht, coördinatie en houding. Na deze workshop wil Dance for Health in Gouda dans- en bewegingslessen gaan aanbieden voor mensen met een van de genoemden aandoeningen. 

Artrosecafe 16 maart 2017

Thema van dit artrosecafe was “Artrose en medicatie”. Jaap Hoogeterp, apotheker, was aanwezig en vertelde over dit onderwerp. Het artrosecafe wordt georganiseerd door Transmuraal Netwerk Midden-Holland, waar de Reumavereniging deel van uitmaakt. De Reumavereniging Gouda e.o. was tijdens dit artrosecafe aanwezig met informatie en ervaringsdeskundigheid.

 

VrijwilDSC_2654ligerslunch 2016

Voor alle vrijwilligers, de bloggers, de bestuursleden, de meedenkers en -doeners die tijd en moeite in de vereniging hebben gestoken in 2016 was er op zaterdagmiddag 26 november een gezamenlijke lunch in de Chocoladefabriek te Gouda. 15 Mensen schoven aan en het was bijzonder gezellig. Voor iedereen (de niet aanwezige vrijwilligers krijgen ’n nagestuurd) was er ook nog een kleine kadobon.

 

 

Zorgverlenerssymposium 7 november 2016L1060777

Georganiseerd door het Transmuraal Netwerk, met als onderwerp de nieuwe ontwikkelingen in het reumaveld. 3 Vrijwilligers waren aanwezig met een informatiestand én secretaris Bertha Maat ontving uit handen van reumaverpleegkundige Lia Captein de nieuwe RA-gids. Voorafgaand aan het symposium was een bijeenkomst van deelnemers van het artrosenet Midden-Holland. Daar sprak Bertha desteun van de reumavereniging uit voor dit netwerk. Bij de oprichting was de vereniging betrokken en vanaf 7 november is op deze website een reviewformulier te vinden voor mensen met reuma over de aangesloten therapeuten.  Dit reviewformulier werd deze avond geïntroduceerd. informatie over de behandelde onderwerpen tijdens dit symposium vind je hier.

 

Dance for health: dansen met reuma op 11 oktober 2016

Deze activiteit is helaas niet doorgegaan. Er waren te weinig deelnemers. Wie zich had opgegeven kon wel lekker bijkletsen in Cafe Central in Gouda, op 11 oktober. Volgend jaar wordt er mogelijk nog een tweede ker een workshop gedaan, dan wellicht als onderdeel van een symposium dan (onder voorbehoud) plaats zal vinden in het najaar 2017.

De Stichtinlogo-dfh-dfhg “Dance for Health” werd in 2012 opgericht door Marc Vlemmix en Andrew Greenwood. Marc is naast gepassioneerd dansliefhebber, ook parkinsonpatiënt. Andrew komt uit de danswereld en werkte als balletmeester. Samen hebben zij een methode ontwikkeld waar mensen met Parkinson, MS of reuma  door dans zich beter en vrijer gaan bewegen. En dansen is natuurlijk ook gewoon een leuke manier om te bewegen.

 

Artrosecafe over bewegen 24 mei 2016

Dit tweede Artrosecafé, georganiseerd door Transmuraal Netwerk (waar de Reumavereniging aan meewerkt) vond plaats in het Nelson Mandela Centrum in Gouda. Thema was bewegen. 17 Deelnemers en 3 sprekers hadden een leuke en informatieve middag. Er werd bewogen, kennis opgedaan én onderling ervaringen uitgewisseld.

ALV en symposium ‘Voeding en bewegen, net iets anders’ zaterdag 19 maart 2016

Als je reuma hebt krijg je medicatie en leefstijladviezen. Vooral goed bewegen en gezond eten zijn van belang. Maar hoe kun je deze algemene adviezen wat meer inhoud geven, toegespitst op je eigen situatie en reumatische aandoening?

 

In dit symposium hebben we met 40 aanwezigen deze vragen op diverse manieren bekeken. Met een kennismakingslunch, een proefritje op de loopfiets. Er was een plenaire lezing over voeding  door dietiste Mieke Palieari (de presentatie reuma en voeding is met een klik te downloaden) en drie workshops (kennismaken met Feldenkrais door Marleen van der Stap , een creatieve workshop ‘foodboarden’ door Marina de Horn en een workshops gezonde hapjes maken door Annet Both.

 

En na afloop  kreeg iedereen een gevulde ‘goodiebag’ mee met tips en producten passend bij het thema. O.a. de firma Bonduelle, Orthopedisch schoenmaker Bergshoeff, Medipoint, Reumafonds, ReumaMagazine.nl, Zorgpartners Midden-Holland, cursus Reuma Uitgedaagd!. leverden de inhoud hiervoor.

 

 

Voorlichting over Artrose, 2015

DSC_1135Diverse voorlichtingsbijeenkomsten over artrose werden georganiseerd door het Netwerk Reuma en Artrosezorg. Daar neemt de Reumavereniging Gouda e.o. aan deel. Er zijn voorlichtingen geweest in Boskoop (17 maart) en Bergambacht (1 april),  Gouda (2 juni en extra ingelast wegens succes 4 juni), Nieuwerkerk: (10 september), Bodegraven (15 oktober) en Waddinxveen (3 december). Aanwezig met informatie waren steeds een reumaverpleegkundigen, een lokale fysio- of oefentherapeut en een ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige vrijwilliger van de Reumavereniging was ook steeds aanwezig

 

 

Vrijwilligerslunch, 27 november 2015

De Reumavereniging draait op vrijwilligers. En die mogen wel eens in het zonnetje gezet. Dat gebeurde op  27 november. Met een lunch in restaurant IJsselweide in Moordrecht. Naast gezellig samen eten en bijpraten werd ook het vrijwilligersbeleid van de vereniging besproken. En zo kon het bestuur (ook vrijwilligers met reuma) de wensen en ideeën van de aanwezige vrijwilligers inventariseren.

vrijwilligerslunch 2015

Ontmoeting op Wereldreumadag, 12 oktober 2015

Het was een klein feestje van (h)erkenning voor mensen met reuma. Met een diner, prijsuitreiking en workshop Mindfull ademen.  In Le Patapouf werd Stefanie Hulst gehuldigd en toegesproken door juryleden Miranda van Elswijk (schrijver) en Maikel van Oosterhout (reumatoloog).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
wereldreumadag 2015

Verhalenwedstrijd zomer 2015

Deze schrijfwedstrijd was voor iedereen met een vorm van reuma (ook artrose), uit de gemeente Gouda, Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Krimpenerwaard, of Waddinxveen.  Het thema was ‘Neem het heft in eigen hand’. De winnaar werd op wereldreumadag 2015 bekendgemaakt: Stefanie Hulst uit Koudekerk ad IJssel. Haar winnende verhaal en wat meer info over de wedstrijd vind je hier.
De juryleden met in het midden prijswinnaar Stefanie
De juryleden met in het midden prijswinnaar Stefanie

 Artrosecafe 15 september 2015

Heb je artrose en ben je op zoek naar meer informatie over artrose? Dan was dit eerste Artrosecafé wat voor jou geweest! Maar geen nood, wellicht komt er nog een vervolg. Het café werd georganiseerd door Transmuraal Netwerk (waar de Reumavereniging aan meewerkt). Thema was artrose en voeding. Annemieke de Bruijn, diëtist Weten&Eten, gaf voorlichting.

 

Reumasymposium ‘Stap voor stap’ (over voeten en bewegen), (20 mei 2015)

Drs. Esmeralda Molenaar, reumatoloog Groene Hart Ziekenhuis, Marloes Tenten-Diepenmaat, onderzoeker Reade en podotherapeut Voet op MaatKarin Rijntalder, pedicure Le Beautique. en Marijke DSC00293Esseboom, oefentherapeut Praktijk oefentherapie Mensendieck Waddinxveen waren de sprekers op dit symposium, dat plaatsvond in het Groene Hart Ziekenhuis. Daarnaast waren diverse standhouders aanwezig. Dagvoorzitter was Yvonne Balvers (voorzitter van de Reumavereniging). Ongeveer 50 aanwezigen kregen zowel theoretische informatie over o.a, voetmetingen en zolen, over reuma-soorten en medicatie, als praktische informatie over wat een pedicure te bieden heeft. Tot slot werden onder begeleiding praktische oefeningen gedaan en tips gegeven voor bewust bewegen. De organisatie lag in handen van het Netwerk Reuma en Artrosezorg van het Transmuraal Netwerk Midden-Holland in samenwerking met de Reumavereniging.

 

Informatieavond met tips voor het “keukentafelgesprek” met je gemeente (30 maart 2015)

P1090793_DxO_DxOSpreker Herman Eitjes van Project AVI (Aandacht Voor Iedereen) legde uit waarom is dat ‘keukentafelgesprek’ met de gemeente zo belangrijk en wat de (wettelijke) achtergronden zijn. Het ‘keukentafelgesprek’ is benaming in de volksmond van het eerste gesprek met de gemeente over een hulpvraag. Wat zijn dan je plichten, je rechten en hoe kun je je voorbereiden? Er waren volop vragen uit de zaal en aanwezigen waren na afloop wijzer en beter voorbereid op een eventueel gesprek.

 

P1090788_DxO_DxO

 

 

Workshop Social Media (26 januari 2015)

Maandagavond 26 januari gaf Loes Vork, coDSC_0861mmunicatiedeskundige uit Gouda een workshop Social Media. Centrale vraag: hoe kunnen we deze inzetten om de doelen van de vereniging beter uit te werken. Het werd een levendige avond en er is door de aanwezige, veel geleerd. We gaan ermee aan de slag! Vrijwilligers en een enkel geinteresseerd lid namen gratis deel aan deze workshop.

 

Creatieve activiteit  (1 december 2014)

Loes Vork, ook bekend van het boekselen, gaf op 1 december een creatieve workshop ‘gevonden gedichten’.De workshop wordt voorafgegaan door een korte ALV, vanwege de veranderingen in de statuten van de vereniging. Er werd aanvankelijk wat aarzelend geplakt, geknipt en naar woorden en zinnen gezocht. Maar gaandeweg ontstonden leuke DSC_0670gedichten. Met pepernoten en chocolade erbij.

 

 

 

High tea op 11 oktober vanwege Wereldreumadag (12 oktober 2014)

In restaurant Skoop in Boskoop hebben we met 29 mensen genoten van een high tea. Wereldreumadag hoeft immers geen treurige bedoening te zijn, ook met reuma kun je genieten. Dit keer van lekkere hapjes, gezellig kletsen en ook een feest der herkenning wat ervaringen met reuma betreft. Met kadootje na. Voor de high tea kort de officiële vraag of de aanwezige leden de nieuwe statuten wilden goedkeuren. En dat wilde iedereen. Daarom organiseert het bestuur van de vereniging op 1 december nog een bijeenkomst waarop de laatste officiële stemming over de nieuwe statuten zal zijn.Over hoe we die avond gaan invullen volgt nog informatie.DSC_0469

 

Symposium Reuma en werk, (maart 2014)

De reumavereniging organiseert een maal per jaar een bijeenkomst. In maart 2014 was dat het symposium “reuma en werk” met een ontmoetingslunch vooraf. Met een lezing, twee verdiepende workshops, (over werk en over vrijwilligerswerk) én een creatieve workshop hebben de pakweg 50 deelnemers een leuke én leerzame middag gehad. Het symposium maakte ook deel uit van de Geluksroute Gouda. Met gelukszakjes en plakborden met de vraag “Waar word je gelukkig van?”

 

ontmoetingslunch 29 maart 2014

maart 2014 creaworkshop


 

 

 

foto gelukszakjes 2Reumagerelateerde activiteiten van andere organisaties

Op de site facebook.com/reumagroenehart staat bij evenementen meer informatie over  regionale reumagerelateerde activiteiten van andere (reuma)organisaties en verenigingen.

Word lid en profiteer van de ledenvoordelen!