Toon menu

Artrose

Artrose is een (veel voorkomende) vorm van reuma. Het heet in de volksmond ook wel ‘slijtage’ maar er is wel wat meer aan de hand. Volgens de laatste medische inzichten zit er ook een ontstekingsaspect bij. Artrose kan immers ook op jonge leeftijd optreden. Vaak wordt artrose niet onder reuma geschaard, maar het valt er toch echt onder. Ook de Reumavereniging Gouda heeft ervaringsdeskundige leden met artrose.

Net zoals bij andere vormen van reuma zijn er eigen richtlijnen en eigen behandeltrajecten. Zo is niet de reumatoloog, maar de huisarts de voornaamste behandelaar. De reumatoloog is vaak wel betrokken bij de diagnose. Met andere vormen van reuma heeft het gemeen dat het een aandoening is in de gewrichten, pijn veroorzaakt en dat het beperkend kan werken in je dagelijks leven.

 

Artrosenet Midden-Holland

Het Artrosenet Midden-Holland is een nieuw netwerk voor artrosezorg. DeReumavereniging Gouda e.o. is mede betrokken bij de opzet. Zoek je een oefentherapeut of fysiotherapeut in de regio ‘het Groene Hart’ die speciale kennis heeft van artrose en hoe hiermee om te gaan? Je vind op de site een overzicht van oefentherapeuten en fysiotherapeuten die een extra opleiding op het gebied van artrose hebben gedaan en hun kennis ook jaarlijks up-to-date moeten houden om aangesloten te blijven bij dit netwerk. In de toekomst wordt dit aangevuld met diëtisten en ergotherapeuten.

 

Zorgwijzer artrose

De zorgwijzer artrose  is een handleiding voor mensen met knie- of heupartrose. In deze zorgwijzer staat informatie over artrose. Er worden mogelijke behandelingen in beschreven (medicijnen, oefentherapie en leefstijladviezen) en er zit een artrosepas bij waarmee je je behandeling kunt bijhouden.

Landelijke organisatie

Er is ook een landelijke organisatie voor mensen met artrose en poly-artrose (artrose aan meerdere gewrichten); de P-AL. Deze organisatie geeft specifiek voorlichting over artrose, doet aan behartigen van de belangen van artrosepatiënten en biedt lotgenotencontact. Maar ook van je eigen lokale Reumavereniging zijn vele mensen met artrose lid.

 

Folders en verhalen

Er zijn ook op internet en boekvorm lotgenotenverhalen te vinden. Voor een veelheid van verhalen op allerlei gebied klik hier. info over een boek over artrose klik hier.

Het Transmuraal Netwerk Midden-Holland biedt ook goede folders voor mensen met reuma en artrose, met uitgebreide algemene informatie over mogelijkheden voor zorg en hulp.