Toon menu

Oefengroep in warm water

Onderstaande info gaat over de oefengroep van de reumavereniging. Daarnaast zijn er nog diverse andere mogelijkheden in diverse plaatsen in de regio.

 

Elke dinsdag van 9.30-10.30 uur en elke vrijdag van 12.00-13.00 uur huurt de Reumavereniging het doelgroepenbad ‘De Trefkuil’, in het Goudse Groenhovenbad af. Het water in de Trefkuil heeft een temperatuur van 30 graden. Eén van de fysiotherapeuten van fysiotherapiepraktijk FysioVisiq geeft dan gerichte oefeningen. Bij deze praktijk werkt een fysiotherapeut met reuma-aantekening die zelf de oefeningen begeleid óf collega’s instrueert hoe zij dit moeten doen. De kosten zijn per keer voor leden € 6 en voor niet-leden € 7.50. Ter info: Sommige zorgverzekeraars vergoeden het lidmaatschap van de vereniging à € 15 per jaar. Voor meer info en FAQs zie hier. Wil je meedoen? Neem even contact op met de vereniging. De preciese  voorwaarden om mee  te doen kun je downloaden.

 

 

DSC_1603‘Ik vind het heerlijk, dat gepoedel in het warme water

en wat hebben we een geweldige “juf”!
Als je een oefening te zwaar of te pijnlijk vindt, heeft ze

altijd meteen een alternatief voor die oefening, echt super’

Monique, Waddinxveen

FAQs

Wanneer mag ik meedoen (seizoen 2019-2020)?

Je hebt één van de vele soorten reuma.

Je schrijft je in en betaalt per periode. Dit is pakweg 10-15 keer ‘oefenen in warm water’ (afhankelijk van de lengte van de betreffende periode).  Er zijn 3 periodes per kalenderjaar. In de schoolvakanties is er meestal geen oefenuur. Je betaalt vooraf voor een serie, wat neerkomt op 6 euro per keer voor leden van de Reumavereniging, 7,50 voor niet leden. NB: lidmaatschap van de vereniging kost 15 euro per jaar. Bij inschrijving volgen de exacte data en voorwaarden. Mail info@reumagouda.nl.

Extra hulp nodig?

Kun je je niet alleen redden en heb je ondersteuning nodig, dan moet je dit zelf regelen. Je ondersteuner kan in sommige gevallen mee het water in.

Als je begeleiding nodig hebt in het water, dan kun je ook terecht bij het ISV.

Voor de veiligheid is een vrijwilliger van de Goudse EHBO aanwezig. Het is niet de bedoeling dat deze ook structureel meehelpt als begeleider. De vrijwilliger  is het extra oog op de kant i.v.m. de veiligheid. Dit is ook een eis van het Groenhovenbad.

Wat houdt ’t in?

Dit is groepsoefenen in extra-verwarmd water (30 graden) onder begeleiding van het team van FysioVisiq.
In de groep doe je gezamenlijk de oefeningen waarbij wel belangrijk is dat jij aangeeft wat je wel / niet kan / mag.
Bijvoorbeeld:
– Als je het advies hebt bepaalde oefeningen niet te doen, geef het door;
– als je ook in een revalidatie-traject zit, overleg je met de betreffende zorgverlener;
– als je ontstekingen actief zijn of je hebt net een operatie gehad, overleg met je zorgverlener;
– als je nog een andere ziekte (comorbiditeit) hebt, overleg met je zorgverlener.

Wie bepaalt of ik mee mag doen?

Het maximum aantal deelnemers bedraagt 15 mensen. Je kunt je opgeven en als er plaats is kun je meedoen, Anders kom je op de wachtlijst.

Uiteindelijk beslist de therapeut van FysioVisiq of zij/hij het verantwoord vindt, dat je deelneemt.
Vooraf krijg je een korte vragenlijst van het team van FysioVisiq in verband met de monitoring van je mogelijkheden en resultaten na enige tijd. Hiermee hangt samen dat je toestemming geeft om je naam met mailadres (of NAW-gegevens) aan FysioVisiq door te geven. Het invullen van de vragenlijst is een voorwaarde.

Hoe gaat de betaling?

 • Voor één periode ‘reuma-oefengroep’ koop je je kaart en je betaalt vooraf het totaalbedrag per incasso.
 • Jij krijgt hiervoor een toegangskaart voor het Groenhovenbad, die alleen op jouw oefentijd te gebruiken is.
 • Je hebt de mogelijkheid om, als dit je eerste periode van deelname is, na de 5de keer aan te geven, dat het toch niet is wat je ervan verwacht had. Je stopt en krijgt het teveel betaalde terug gestort. 
 • Na afloop krijg je een definitieve factuur op basis van het aantal keren, dat je hebt deelgenomen, voor je zorgverzekering. (het zal per zorgverzekeraar verschillen of je een vergoeding kunt krijgen)

NB: Voor de Reumavereniging Gouda e.o. is het ook zoeken naar de beste balans tussen beleven en betalen.  Wij hebben het extra-verwarmde doelgroepenbad van het Groenhovenbad gehuurd en een contract met FysioVisiq, de therapeut met reuma-aantekening.  Ook onze subsidie van het Reumafonds, die de ‘reuma-oefengroep’ mede mogelijk maakt, is afhankelijk van aantal deelnemers en vaste opkomst.
Wij denken dat we op bovenstaande wijze een faire afweging maken tussen de verplichtingen, die de Reumavereniging Gouda e.o. aangaat en jouw belangen.
Zie het als therapie-uren en je hebt vast al eens eerder gehoord dat therapietrouw belangrijk is.

Kan ik dit declareren bij mijn ziektekostenverzekeraar?

De fysiotherapeut wordt betaald door de Reumavereniging. Wil je de kosten van de beweeggroep declareren kan dat enkel met de factuur die je van de Reumavereniging krijgt. Dat kan dus niet via de fysiotherapeut. Of je jouw deelname via een factuur van de Reumavereniging kunt declareren bij je ziektekostenverzekeraar, hangt af van je aanvullende pakket én van welke eisen je ziektekostenverzekeraar stelt. Dat kun je bij je zorgverzekeraar informeren. Op de factuur staan het aantal keren dat je werkelijk aanwezig bent geweest.

Verlenging deelname?

Uiterlijk 6 weken voor de laatste keer van de oefenperiode geef je aan of je door wilt gaan in de reuma-oefengroep in het volgende semester.

Hoe kom ik in het bad?

Het Groenhovenbad is rolstoeltoegankelijk. In het oefenbad is een lift waarmee je in het water komt als je het trapje niet kunt gebruiken. Je mag deze niet zelf bedienen, maar één van de verantwoordelijken zal je helpen.

NB de huisregels van het Groenhovenbad gelden ook tijdens deze ‘reuma-oefengroep’ en aanwijzingen van het personeel dienen altijd te worden opgevolgd.

Is dit hydrotherapie!? 

Hydrotherapie is een wat onduidelijk begrip. Ook zorgverzekeraars vatten er verschillende zaken onder. Voor de een is hydrotherapie ‘onder individuele begeleiding door een fysiotherapeut gericht oefenen in extra warm water’, Voor de ander  slechts ‘gezonde oefeningen doen in het water’. Of de Goudse Reuma-oefengroep ‘hydrotherapie’ is? Die vraag is dus moeilijk te beantwoorden. Hier nog even op een rijtje wat de Goudse Reumabeweeggroep is en doet. Zodat je zelf kunt nakijken of het aan jouw voorwaarden voldoet

 • Er wordt in een groep geoefend. Je krijgt dus geen één-op-één begeleiding. De oefeningen zijn op de groep afgestemd.
 • De groepstraining is ingedeeld in drie fasen: warming up-oefenen-cooling down.
 • De groepsoefeningen worden gegeven door een fysiotherapeut. Deze heeft speciaal kennis van zaken op het gebied van reuma (een reuma-aantekening). Als deze incidenteel is verhinderd worden de oefeningen gegeven door een collega uit dezelfde fysiopraktijk die geen reuma-aantekening heeft maar deze staat in overleg met deze specialistische therapeut (dat heet de ‘verlengde arm-constructie’).
 • Alle communicatie over aanmelden afmelden, klachten en betalingen enz. lopen via de Reumavereniging dus niet via de therapeut.
 • Natuurlijk kun je de aanwezige therapeut vragen om algemeen advies tijdens het oefenen. Voor je deelneemt krijg je een korte vragenlijst over je aandoening en conditie en daar heeft de begeleidende fysiotherapeut weet van.
 • De fysiotherapeut die de oefeningen geeft, houdt (d.m.v. vragenlijsten die je via de mail krijgt) bij of je vooruitgang maakt.
 • Maar je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen grenzen. Spreek eventueel met je reguliere fysiotherapeut of arts door wat je beter wel of niet kunt doen tijdens het oefenen.
 • En de aanwezige fysiotherapeut kan bindend beslissen of het al of niet verantwoord is dat je deelneemt.
 • Als je begeleiding nodig hebt bij uitkleden en in het water moet je dat zelf regelen. Je begeleider kan in sommige gevallen mee het water in.