Toon menu

Zwemmen en bewegen in water

SAM_7468Waarom zwemmen bij reuma?

Zwemmen is een onbelaste manier om te bewegen. Bij zwemmen beweeg je bovendien gelijkmatig, zonder schokken. In de drie zwembaden in onze regio is een mogelijkheid te zwemmen in warm water.

Er zijn, naast de oefengroep van de Reumavereniging, ook mogelijkheden om al of niet begeleid te zwemmen en oefenen in warm water. Hieronder vindt je per plaats alle info.

 

Groenhovenbad, Gouda

De Reumavereniging huurt 2 uur per week het zwembad de Trefkuil van het Groenhovenbad in Gouda. Dit bad is extra verwarmd en er wordt bewogen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Voor meer informatie zie de pagina Oefengroep in warm water. Je kunt natuurlijk ook op eigen gelegenheid gaan zwemmen op een van de andere uren in het zwembad. Dan betaal je voor een los kaartje € 4,-. Zie hier voor de actuele openingstijden van het Groenhovenbad.

ISV Gouda & omstreken (vereniging voor aangepast sporten) heeft op zaterdagochtend het Groenhovenbad gehuurd. Ook dan doen  fysiotherapeuten van praktijk FysioVisiq begeleid oefeningen in het water. Je moet lid worden van de sportvereniging om deel te kunnen nemen. Junioren zwemmen op zaterdag van 09:15 – 10:15, Senioren zwemmen op zaterdag van 10:15 – 11:15.

 

Tip: Ben je niet goed ter been en staat die lange weg naar boven

bij het Groenhovenbad je tegen? Rechts naast de trap is een glazen deur.

Als je aanbelt wordt je binnengelaten en kun je gebruik maken van de lift.

De Hofstee, Bergambacht

In Zwembad de Hofstee is op woensdag en donderdag het badwater 31 graden.

Op woensdagochtend van 8.15 – 9.15 uur kun je begeleid oefenen met fysiotherapeut R.W.M. Spruyt. Neem hiervoor eerst contact op met  deze fysiotherapeut. Het zwembad zelf heeft hier geen informatie over.

Elke woensdag avond van 19.00 tot 20.00 uur is er in de Hofstee fysiozwemmen. Dit wordt georganiseert door Fysiotherapie praktijk Ruben Verrips: Deze stelt: “Dit is een fysiotherapeutische oefenmethode in het water. In het water heeft de zwaartekracht minder grip, waardoor bewegen makkelijker gaat. Het is een veilige manier om te bewegen zonder uw gewrichten veel te belasten. U traint in een groep onder deskundige begeleiding in verwarmd water van plus 30 graden. Iedereen werkt hierbij aan zijn of haar persoonlijke doelen. Het fysiozwemmen is speciaal bedoeld voor mensen met lichamelijke klachten en/of chronische aandoeningen zoals artrose of reuma. Als specialist in de ouder wordende mens ben ik aangesloten bij het Artrosenetwerk Midden Holland. Dit houdt in dat we onze behandeling aanpassen aan de belastbaarheid van onze patiënten, zodat we ook mensen kunnen helpen die moeite hebben met het bewegen in het dagelijks leven. Als u wilt deelnemen aan het fysiozwemmen kan u een strippenkaart van 10 zwembeurten krijgen bij Fysiotherapie praktijk Ruben Verrips. Een strippenkaart kost €35,- en is 15 weken geldig. U kunt ook gebruik maken van een gratis proefles, om te kijken of het iets voor u is”

Voor vragen over dit fysiozwemmen kunt u terecht bij ruben@fysiokrimpenerwaard.nl, (Ambachtstraat 3, 2861EW Bergambacht) T: +31 (0)6 20 87 79 51.

De Sniep, Waddinxveen

In zwembad De Sniep is op woensdag het water extra verwarmd. Ook op donderdag is het wat warmer. Op woensdag is er voor volwassenen van 10.00 – 13.00 en van 20.00 – 22.30 uur gelegenheid om zelf te zwemmen in warmwater. Kijk hier voor actuele informatie over openingstijden en tarieven.

Fysiotherapie praktijk Joosten verzorgt in dit zwembad ‘Aqua Medica’ op dinsdag 11.00 – 12.00 uuren op donderdag 19.00 – 20.00 uur. En soms ook op dinsdag van 08.00-09.00. Voor meer informatie kun je terecht bij deze fysiopraktijk.

 

De Koornmolen, Zevenhuizen

Dit zwembad is onderdeel van recreatie park de Koornmolen. Hier worden ook speciale trainingen gegeven gericht aan mensen met een beperking voor kortere of langere duur. Bij Aqua-Herstel, Aqua-Medisch en Aqua-Reuma wordt je begeleid door watertherapeuten om te kunnen bewegen op een verantwoorde manier. Tijdens de Aqua-Hersteltraining is een fysiotherapeut aanwezig in het water. Bij Aqua-Revalidatie wordt je alleen of in een kleine groep begeleid door watertherapeuten om te kunnen bewegen binnen jouw beperking. Er is een stoellift aanwezig en ook kleedkamers en gebouw zijn rolstoeltoegankelijk. Meedoen? Je kunt je opgeven via een intake formulier,verkrijgbaar bij zwembad@koornmolen.nl. Meer info vind je hier.