Toon menu

De dietist

Wat heeft voeding voor invloed op reuma? Dat lees je uitgebreid hier

Even kort:

Bij artrose kan overgewicht een overbelasting vormen voor de gewrichten. Vetweefsel rondom de buik produceert ontstekingsbevorderende stoffen.

Bij jicht is voldoende drinkvocht (2-3 liter), geen of beperkt gebruik van alcohol en een goed gewicht belangrijk. Fructose speelt een rol (dat zit van nature in fruit en vruchtensappen, maar ook suiker, glucose-fructosestroop en honing bestaan minstens voor de helft uit fructose).

Bij (een risico op) osteoporose zijn naast vitamine D en calcium ook andere vitamines en mineralen belangrijk. En vergeet bewegen niet!

Bij reumatoïde artritis en andere ontstekingsvormen van reuma staan de ontstekingsprocessen op de voorgrond.

Medicijnen (zoals corticosteroïden en maagbeschermers) kunnen invloed hebben op de opname en de behoefte van verschillende vitaminen en mineralen. En veel vragen zijn er over het gebruik van vitaminen- en mineralen aanvulling of andere voedingssupplementen o.a. bij artrose.

Soms zijn er heel andere klachten die aanleiding zijn om een diëtist te raadplegen zijn: mond- en slikklachten, maag-en darmklachten en ondergewicht.

Voor een meer optimale voeding om klachten te verminderen of verslechtering te voorkomen kun je dan terecht bij een dietist.

De diëtist wordt voor 3 uur per kalenderjaar vergoed vanuit de basisverzekering (je betaalt wel eerst het eigen risico). Soms dekt de aanvullende verzekering nog een extra aantal uren. U kunt zonder verwijzing bij de diëtist terecht. Alleen wanneer u verzekerd bent bij CZ, Delta Lloyd, Ohra of de Friesland moet u wel een verwijzing van de (huis)arts hebben.

 

Diëtisten in de regio:

Gouda

Praktijk Diëtist van a tot z. Mieke Paleari, diëtiste “Ik ben gespecialiseerd in voedselovergevoeligheid en maag-darmproblematiek”  m.paleari@dietistvana-z.nl tel 06-20856773

NB: de informatie op deze site over voeding en reuma is mede tot stand gekomen met informatiebijdrage van Mieke Paleari.

 

Weten & Eten (onderdeel van De Vierstroom)

Annemieke de Bruijn, een van de dietisten werkzaam bij weten&eten stelt: “Bij reuma kunnen er diverse klachten optreden. Een onvolwaardige voeding kan ervoor zorgen, dat uw voedingstoestand en daarmee uw gezondheid verslechtert. Om dit te voorkomen is een bezoek aan de diëtist van Weten&Eten raadzaam. De diëtist bespreekt uw klachten en voedingsproblemen en maakt een persoonlijk dieet op maat, wat goed bij u past en wat u ook op lange termijn kunt volhoude.”

Afspraken maken kan op werkdagen van 9.00-17.00 uur via tel.nr. 0900-0313 of mail via dietistonline@vierstroom.nl