Toon menu

Fysio- en oefentherapeuten

Welke fysio- of oefentherapeut moet ik hebben?

Als je reuma hebt is het belangrijk een therapeut te vinden die daar speciale kennis van heeft. Niet alle bewegingen zijn goed voor iemand met reuma en er zijn specifieke aanbevelingen over wel of niet door je pijngrens gaan, hoe lang door te gaan met oefenen en waar speciaal op te letten. Een fysio- of oefentherapeut kan een bijscholing hebben gevolgd zodat hij of zij meer kennis heeft van wat reuma met je lijf doet en welke speciale aandachtsvelden er zijn. Therapeuten aangesloten bij Artrosenet Midden-Holland en bij het Netwerk Chronische pijn hebben die extra kennis. Een interview met een van de fysiotherapeuten van het Groene Hart Ziekenhuis over reuma en bewegen vind je hier.

 

Artrosenet Midden-Holland

Het Artrosenet Midden-Holland is een netwerk voor artrosezorg. DeReumavereniging Gouda e.o. is mede betrokken bij de opzet. Zoek je een oefentherapeut of fysiotherapeut in de regio ‘het Groene Hart’ die speciale kennis heeft van artrose en hoe hiermee om te gaan? Dan kun je terecht op www.artrosenetmiddenholland.nl. Je vind er een overzicht van oefentherapeuten en fysiotherapeuten die een extra opleiding op het gebied van artrose hebben gedaan en hun kennis ook jaarlijks up-to-date moeten houden om aangesloten te blijven bij dit netwerk. In de toekomst wordt dit aangevuld met diëtisten en ergotherapeuten.

Heb je wat te melden over je behandeling door zo’n bij het artrosenet aangeslote therapeut? Dan kun je op deze site een reviewformulier vinden.

 

Netwerk Chronische pijn

Sommige oefentherapeuten in de regio zijn aangesloten bij het netwerk chronische pijn. Dit netwerk  hanteert een behandelwijze, speciaal ontwikkeld voor mensen met chronische pijn. Deze is dus niet specifiek voor mensen met reuma, maar kan zeker ook nut hebben. De behandeling richt zich niet op het wegnemen van de pijn, maar laat zien hoe je zelf op een andere manier met pijnklachten kunt omgaan. Om zo weer grip op je eigen leven te krijgen. Voor algemene informatie kunt u terecht op de landelijke website. In onderstaande lijst van therapeuten staat vermeld welke therapeuten bij dit netwerk zijn aangesloten.

 

 

Waar in mijn buurt zit zo’n fysiotherapeut?

Fysiotherapeuten in de regio zijn gevraagd zich aan te melden als zij speciale kundigheid in huis hebben die voor mensen met reuma van belang kunnen zijn. Onderstaand een (nog onvolledig) overzicht van therapeuten. Sommigen hebben gereageerd op ons verzoek om zich, met een eigen tekst, aan u voor te stellen. Je kunt van hen hier o.a. lezen welke speciale kundigheid deze therapeut in huis heeft, of (en wanneer) er speciale oefengroepen zijn voor mensen met reuma, of algemene oefengroepen. Oefen- en fysiotherapeuten met speciale kennis van artrose kun je vinden op  www.artrosenetmiddenholland.nl. Er is ook een praktijk waar kinderen en jongeren met reuma terecht kunnen (in Gouda). Aanvullingen zijn altijd welkom!

NB: De Reumavereniging kan uiteraard niet garant staan voor de kwaliteit van het gebodene. Bij het forum (alleen voor leden) of via info@reumagouda.nl  kunt u mogelijk ervaringen vinden of vragen stellen over een bepaalde praktijk. Enkele fysiotherapie-praktijken bieden af en toe korting voor leden.

 

Alphen aan den Rijn

Oefentherapie Alphen, oefentherapeut en Mensendiecktherapeut Marije Bavelaar. Zij heeft de cursus reumatische aandoeningen voor paramedici bij het LUMC gevolgd. Marije: “Ik geef patiënten/ cliënten individuele behandelingen. Daarnaast ben ik lid van het netwerk chronische pijn”.  

Adres: Stuifzwam 6, 2403 HM Alphen aan den Rijn, 0172 422630, 06 44288190, marije@oefentherapie-alphen.nl.

 

Fysiotherapie van den Berg Aangesloten bij ArtroseZorgnet

Adres: Prinses Irenelaan 1f, 2404 BH Alphen aan den Rijn, 0172 47 38 55, info@fysiovdberg.nl Verdere info onbekend.

 

Fysiotherapie:Praktijk Cesar Oefentherapie Leeuwenburg en Verboom, Aangesloten bij netwerk Chronische pijn.

Adres: Europalaan 61 · 2408 BJ  Alphen aan den Rijn· 0172 474169 , info@cesaralphen.nl

Bodegraven

Moniek Boere, Oefentherapeut Cesar te Bodegraven: Aangesloten bij het netwerk chronisch pijn en het ArtroseZorgnet: “De groepsles bewegen op maat is een groepsles waar u op een gezonde manier beweegt zonder prestatiedruk. Dit gebeurt in groepsverband maar wel met veel individuele aandacht. Pijnklachten hoeven geen belemmering te zijn voor deelname. Door wekelijks te oefenen wordt er gewerkt aan het aanleren van goede bewegingen en het onderhouden van de conditie.”

Adres: Oud bodegraafseweg 22a 4, 2411 HS Bodegraven, 0172-616819, info@oefentherapiebodegraven.nl,

 

Gouda

Rayer HealthCare, praktijk voor fysiotherapie stelt: “We bestaan uit een team van 40 gedreven fysiotherapeuten. Wij zijn werkzaam op meerdere locaties in de regio waaronder Gouda. We zijn partner van het Groene Hart Ziekenhuis en werkzaam op alle klinische afdelingen waaronder de afdeling interne geneeskunde. Er is wekelijks intensief contact met de reumatologen en internisten. Daarnaast nemen wij deel aan het Transmuraal Netwerk reuma Midden-Nederland en zijn wij betrokken bij de oprichting van het artrose netwerk Gouda. Wij begeleiden reuma patiënten individueel en zijn bezig met het opzetten van een reuma trainingsgroep onder het motto `bewegen doe je samen`. Wat kunnen wij voor u betekenen:

  • Oefentherapie ter behoud van mobiliteit, kracht en conditie. Gebaseerd op de nieuwste inzichten betreffend het behandelen van reuma patiënten.
  • Hulp bij het vinden van de juiste balans tussen: 1) de belasting die u aan het lichaam geeft en 2) de belasting die het lichaam kan hebben. (Door verstoring hiervan ontstaan vaak gewrichtsklachten en spierpijn.)
  • Advies m.b.t. het gebruik van hulpmiddelen.”

Adres: Buchnerweg 7, 2803 GR Gouda, 0182-533159 info@rayerhealthcare.nl

 

-De praktijk FysioVisiq stelt: “Sinds 2005 zijn wij gespecialiseerd in het geven van intensieve oefentherapie aan RA patiënten. Onze oefentherapie is gebaseerd op het RAPIT-programma, dat is ontwikkeld in het LUMC. De trainingen bestaan o.a. uit cardiotraining en krachttraining d.m.v. functionele oefeningen. Elke week trainen cliënten in onze reumagroep. Dit gebeurt op basis van fysiotherapie, met vergoeding uit uw aanvullende verzekering. Indien uw zorgverzekeraar niet vergoedt, kunt u uiteraard ook op eigen kosten bij ons trainen. U sluit dan een FysioFitness-abonnement af, waarbij u eenmalig 10% korting krijgt op uw eerste abonnement.”

Adres: Lekkenburg 8a en 2 (8a is in het Gezondheidscentrum Bloemendaal), 2804 XC Gouda 0182 533833  info@fysiovisiq.nl. (Vraag naar Sandra de Klerk).

 

-Kindertherapeutisch centrum De leeuwensprong heeft meerdere disciplines in huis “Wij, Monique Muijselaar en Iris Verstralen, zijn geregistreerd kinderfysiotherapeut (praktijk De Leeuwensprong) en werken oa met kinderen met RA (en andere reumatische aandoeningen). Vaak zien wij deze kinderen ook in de fase voor het stellen van de diagnose. Naast de therapie overleggen wij ook met scholen (vakleerkrachten gym) over het omgaan met RA. Waarnodig doen wij dat in samenwerking met Mariëtte van der Wel, kinderergotherapeut bij Ergopret. Een kinderergotherapeut helpt het kind om de dagelijks bezigheden te kunnen (blijven) uitvoeren, eventueel met een hulpmiddel of aanpassing én ondanks de reuma. Ook adviseert de ergotherapeut over hulpmiddelen, over het wel of niet aanschaffen en het gebruik ervan. De ergotherapeut kan u ook adviseren over aanpassingen in de woning en op school.”

Adres: KTC De Leeuwensprong, Leeuwenburg 10, 2804 WN Gouda info@ktcdeleeuwensprong.nl

 

In Praktijk Oefentherapie Cesar werkt oefentherapeut Lucy Vismans. Zij stelt: “Als oefentherapeut ben ik  dagelijks bezig met, en de aandacht te vestigen op gezond beweeggedrag. Zo gezond mogelijk bewegen kan altijd en overal. Ook als je een beperking hebt. Gezond beweeggedrag kun je leren door bewust te spannen wat je nodig hebt, ėn (belangrijk!) te ontspannen wat je niet nodig hebt. In het kader van ontspanning hebben we een nieuwe tool: de loopfiets voor volwassenen, die voor mensen met een beperkte loopafstand een nieuwe wereld kan openen. Als je weer verder kunt en bezig bent met ontspanning door inspanning ( in dit geval de loopfiets voor volwassenen) werk je zelf aan gezond beweeggedrag. En daar wordt iedereen blij van !

Adres: Gezondheidscentrum Korte Akkeren, Constantijn Huygenssstraat 121e, 2802 LV Gouda, info@oefentherapiecesargouda.nl.

Algemeen telefoonnummer: 0182-526589 Contactpersoon Volwassenen: Lucy Vismans, 06 404 28 459, Contactpersoon Kinderen: Daphne Koopmans, 06 10 52 82 14

 

 

Gezondheidscentrum Goverwelle,

Fysiotherapeuten Jolanda Koenraad en Anouk Stewart ( beiden aangesloten bij Artrosezorgnet) verzorgen in dit gezondheidscentrum de behandelingen van patiënten met reumatische aandoeningen.  “Voorafgaande aan de therapie vindt er een uitgebreide intake plaats om te bepalen wat de belangrijkste wensen en mogelijkheden zijn. De accenten binnen de therapie zijn
-Het verbeteren van het inzicht in de omgang met pijn en/of de pijnbeleving
-Het verbeteren van de conditie, spierkracht en de bewegingsmogelijkheden
De therapie kan zowel individueel als in groepsverband gevolgd worden en wordt vergoed uit de aanvullende verzekering (dit is afhankelijk van uw zorgverzekering).”

Adres:Middenmolenplein 1 • 2807 GW • 0182 541111, info@gcgoverwelle.nl.

 

Haastrecht

Anita Thuis, oefentherapeut Cesar Haastrecht: “Sinds 2013 ben ik lid van het Netwerk Chronische Pijn Gouda. Verder geef ik ook groepslessen die geschikt zijn voor mensen met reuma. Op dit moment worden de lessen gegeven op dinsdag- en donderdagochtend van 9.45-10.30 uur. De groepsles kan een vervolg zijn op individuele oefentherapie Cesar, maar dit is niet noodzakelijk. De mobiliserende, spierversterkende en ontspannende oefeningen geven de deelnemers een fit gevoel, en maken ze meer bewust van de mogelijkheden van het lichaam, in houding en beweging.”

AdresConcordiaplein 4, 2851 VV Haastrecht, o182 502981, info@oefentherapiehaastrecht.nl

 

Reeuwijk

Maatschap voor Oefentherapie Cesar Reeuwijk, Yvonne Looman  en Nelly Pijper

Yvonne: “Elke dinsdagmiddag en woensdagavond geef ik groepslessen Medical Kinetics voor mensen met en zonder pijnklachten. Oefeningen kunnen worden aangepast aan uw situatie.” Nelly: “Als thuiszorgtherapeut kan ik helpen bij het verbeteren van uw thuissituatie voor een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven.”

Yvonne en Nelly zijn beiden aangesloten bij het Netwerk Chronische Pijn. “Wij kunnen u begeleiden, zodat u meer grip krijgt op uw leven ondanks uw pijnklachten”.

Adres: Kaarde 13d · 2811 RW Reeuwijk, 0182 395941,  cesarreeuwijk@ezorg.nl.

 

Waddinxveen

POM (Praktijk Oefentherapie Mensendieck) Waddinxveen: “Onze therapeut Marijke heeft 25 jaar ervaring met het behandelen van reumatische aandoeningen. Daarnaast is onze therapeut Heidi ook gespecialiseerd in reumatische aandoeningen. Onze aanpak: Bij een reumatische aandoening is geen dag hetzelfde. Dat weten wij uit 25 jaar ervaring, en ook u als ervaringsdeskundige zal dit bekend in de oren klinken. Als u kiest voor behandeling bij ons, bespreken we eerst samen wat uw klachten zijn en wat u wilt bereiken met de therapie.”  NB: Deze praktijk biedt ledenvoordeel bij cursussen/oefengroepen.

Adres: Herman Heijermanslaan 4.04, 2741 ZJ Waddinxveen, 0182 619 340, Mensendieck_1@hetnet.nl.

 

-Renate Lankhorst Oefentherapeut Cesar Waddinxveen. Aangesloten bij het netwerk Chronisch Pijn. “Vanuit het netwerk chronisch pijn weet ik hoe vervelend het is om pijn te hebben waarvan je weet dat die niet weg gaat. Ook voor jou is kwaliteit van leven ongetwijfeld erg belangrijk, binnen de therapie gaan we samen op zoek naar een manier om weer grip te krijgen op jouw leven.”

Adres: Sniepweg 13h, 2742 AR Waddinxveen, telefoonnummer 06 43545597, info@cesartherapie-waddinxveen.nl,

 

 

Pr