Toon menu

Landelijke reumaorganisaties

Op landelijk gebied zijn er 3 algemene organisaties/vindplaatsen voor informatie voor mensen met reuma. Die vind je hieronder. Daarnaast zijn er diverse landelijke organisaties voor specifieke soorten reuma, deze vind je hier.

 

ReumaZorg Nederlandlogo RZN

De nationale vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) is een relatief nieuwe landelijke organisatie op het gebied van reuma. Door het ministerie van Volksgezondheid en door de Eular (de Europese reumaorganisatie) is RZN erkend als dé Nederlandse patiëntenorganisatie op het gebied van reuma. Je vind RZN op www.reumazorgnederland.nl. Reumavereniging Gouda e.o. is bij deze organisatie als lidvereniging aangesloten. Maar je kunt je ook als individu aansluiten bij RZN doet aan landelijke belangenbehartiging, biedt informatie en wil patiëntenparticipatie in wetenschappelijk onderzoek bevorderen. Dat laatste wordt gedaan via het project Onderzoekspartners. Denk daarbij aan invloed van de patiënt op bijvoorbeeld wát er onderzocht gaat worden en hoe onderzoeksresultaten worden verwerkt. RZN heeft van het Ministerie van Volksgezondheid een subsidie gekregen om zich de komende jaren verder te ontwikkelen.

 

Reuma NederlandReuma Nederland

 

Reuma Nederland (voorheen Reumafonds) bestaat al meer dan 90 jaar. Reuma Nederland is altijd vooral bezig geweest met het werven van fondsen voor wetenschappelijk onderzoek naar reuma (o.a. via de jaarlijkse collecte). Reuma Nederland heeft ook sinds enige jaren
belangenbehartiging op de agenda staan. Denk bijvoorbeeld aan de acties over fysiotherapie voor mensen met reuma. De vereniging reuma Gouda krijgt subsidie van Reuma Nederland voor diverse activiteiten en werkt altijd mee aan werving en publiciteit voor de collecte.

ReumaMagazine.nl

Reumamagazine is een tijdschrift waarop je je kunt abonneren (voor 19,90 euro per jaar) en dat 8 keer per jaar op papier uitkomt, met informatie over nieuwe onderzoeken, met verhalen van mensen met reuma, columns, tips enz. Het blad wordt uitgegeven door drukker BDU en gemaakt door een vrijwilligersredactie van mensen met reuma (waaronder de voorzitter van Reumavereniging Gouda e.o.) en één door de uitgever betaalde kracht. De columns en delen van de artikelen zijn ook te vinden op www.reumamagazine.nl In het blad staat ook actuele informatie over Reumafonds en ReumaZorg Nederland.logo