Toon menu

Reuma

Wat is reuma

Reuma is eigenlijk een verzamelnaam voor vele soorten aandoeningen aan het bewegingsapparaat, zoals gewrichten, kraakbeen en bot, banden, pezen en spieren.  De soorten reuma zijn onder te verdelen in drie categorieën:

 

  1. Ontstekingsreuma. Ontstekingsreacties in het lichaam beschadigen onder andere de gewrichten. Bekende voorbeelden zijn reumatoïde artritis, artritis psoriatica en de ziekte van Bechterew
  2. Artrose. Het kraakbeen  in het gewricht wordt aangetast. In de volksmond heet dit ook ‘slijtage’ maar dat is nogal kort door de bocht.
  3. Weke delen reuma. Hieronder vallen aandoeningen aan onder andere spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten.

Het is vooral belangrijk voor jezelf om goed weten, welke vorm van reuma je hebt. Dat bepaalt namelijk vaak de beweegadviezen en de medicatie. Je reumatoloog, de reumaverpleegkundige of je huisarts kan je dit vertellen

Als je reuma krijgt, loop je tegen allerlei soorten vragen en problemen aan.  Op deze site vind informatie waar je antwoorden op je vragen zou kunnen vinden. Of zelfs informatie voor vragen die nog niet bij je zijn opgekomen. De site bevat vooral goede regionale informatie en voor de landelijke informatie wijzen we je de weg.

Om zo een completer beeld te krijgen van wat reuma voor jou betekent en hoe je met informatie in de hand kunt werken aan leven met reuma.

Nanda (Waddinxveen): “Ik heb vaak de neiging om teveel op een dag te willen doen.

Dat leidt tot frustraties als het niet lukt. Wat voor mij goed werkt, is om per dag een ‘to-do’-lijst

te maken van maximaal vijf dingen. Als er iets bijkomt moet er een andere taak geschrapt worden.

Ik schrijf deze taken op een whiteboard en veeg ze een voor een weg zodra ik ze voltooid heb.

Een leeg whiteboard betekent voor mij

dat ik met een voldaan gevoel terug kan kijken op mijn dag.”